Security Systems: veiligheidssystemen

Tijdig stilstaan bij brandbeveiliging kan uw leven redden

by Rick Burns

Elk jaar opnieuw laten mensen het leven in huisbranden of ongevallen met vuur die best wel te vermijden waren. Allemaal hopen we dat het ons nooit zal overkomen. Wist u dat u zelf heel wat kan doen om van uw woning een schoolvoorbeeld van brandbeveiliging te maken? In dit artikel geven we graag enkele eenvoudige tips ter preventie. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Rookmelders als brandbeveiliging
Door het plaatsen van rookmelders op diverse plaatsen verbetert u op een heel eenvoudige manier de brandveiligheid in uw woning. Bij het uitbreken van een brand is het van het grootste belang dat iedereen zo snel mogelijk het huis verlaat. Hoe langer het duurt vooraleer het huis volledig ontruimd is, hoe groter de kans dat u rook inademt en hierdoor het bewustzijn verliest. Rookmelders zijn zo ingesteld dat ze zeer snel een doordringend geluidssignaal laten horen waardoor u meteen gealarmeerd bent. Vooral 's nachts wanneer u slaapt en dus snel bedwelmd kan raken door rook kunnen deze melders levens redden. Deze apparaten zijn zeer makkelijk te plaatsen en zeker niet duur. 


Brandveilige deuren 
Bij de bouw of renovatie van uw woning is het meer dan de moeite waard om brandveilige deuren te plaatsen. De hogere meerprijs is zeker te verantwoorden als u denkt aan de hoge brandweerstand van dergelijke deuren. Als u op een dag met een brand in uw huis wordt geconfronteerd, zullen uw branddeuren ervoor zorgen dat de brand zich minder snel kan uitbreiden. Hoe langer de vlammen dicht bij de brandhaard gehouden worden, hoe groter de kans dat de brandweer het vuur al snel onder controle krijgt zodat de vlammen niet overslaan naar de overige vertrekken in uw woning. 


Brandveiligheid kan je oefenen
Naast rookmelders en brandveilige deuren is het zeker ook nuttig om één of meerdere branddekens en brandblusapparaten in huis te hebben. Stel dat een kookpot vuur vat op het aanrecht in de keuken, dan kan u dankzij een branddeken de vlammen snel en efficiënt in de kiem smoren en zo erger voorkomen. Brandveiligheid bekomt u echter niet alleen door bestrijdingsmiddelen in huis te halen. Het is ook heel belangrijk om een evacuatieroute door uw huis uit te stippelen en deze route meermaals te oefenen met alle huisgenoten. Denk hierbij zeker ook aan jongere kinderen. Als er dan brand uitbreekt en uw woning hangt vol rook, dan weten alle bewoners meteen hoe ze zo snel mogelijk buiten raken. Neem deze maatregelen zeker ter harte want op een dag kunnen ze immers uw leven redden.

Bent u op zoek naar een speciaalzaak dat onder andere brandbeveiligingsystemen bij u thuis, op kantoor of op de werkplek kan installeren? Neemt u dan contact op met Novisec.

Delen